Om mig & Frideborg

Jag, Malin, bor på en gård, Frideborg. Den ligger i Sörmland i en liten by som heter Tumbo, 1 ½ mil utanför Eskilstuna mot Västmanland. Jag föder upp shetland sheepdog & har även börjat lite smått med chihuahua.

Jag är uppväxt med hästar och hundar. Min första egna häst var en welshponny och innan jag fick den hjälpte jag pappa med hans travhästar. Jag bodde på ett stuteri sommarlovet när jag fyllde tretton, de födde upp hästar och hundar. Där var jag alltiallo som var med på häst- och hundutställningar. Jag fick rida in tre hästar samtidigt som jag fick lektioner.

När jag hade gått ur gymnasiet så åkte jag till USA och jobbade i två år. Där tog jag privatlektioner i hoppning och testade också att rida westernhästar på prärien. Jag höll även på med travhästar under några år i vuxen ålder.

När vi köpte Frideborg så tyckte min syster, som har kennel
Törnlundas, att vi skulle ha hund också. Fredrik, min man, sa bestämt ifrån men jag och barnen tog ändå hem en femmånaders sheltie vid namn Indra på prov. Fredrik smälte och hon blev kvar.

Min syster sålde Indra för att hon tyckte att hon var för liten enligt rasstandarden. Men det gjorde inte oss något, vi skulle bara ha en trevlig liten gårds- och familjehund. Hon växte upp och blev en fin liten ”donna” så vi tog med henne till en utställning och kom hem med ett förstapris och CK. Min syster tyckte absolut att vi skulle ta en valpkull på henne. Jag lydde hennes råd och hon var min mentor under tiden. Som ni ser på hemsidan så gav det mersmak. 2010 lyckades mellandottern Linn tjata till sig en chihuahua & har man väll släppt in en sådan i familjen så "tickar" det lätt på och blir fler.

Min familj består av min man Fredrik och tre döttrar. Alina 25 år, som jobbar och bor i Stockholm.  Linn 23 år, som också klivit in i kenneln som delägare. Bor i Kvicksund och jobbar i Eskilstuna.   Sedan har vi Ofelia 17 år som går på gymnasiet i Eskilstuna och fortfarande bor hemma.

Linn och jag har varit aktiva på
Ehdk. Då tränade vi och tävlade lite smått i både lydnad & agillity. Jag har även kört viltspår med några hundar. Nu är vi inte aktiva på någon hundklubb men tränar själva med våra hundar i det vi tycker är roligt och behövs. Vårt främsta avelsmål med hundarna är att få fram friska, trevliga familjehundar. Vi försöker ställa ut alla våra avelshundar i mån av tid för att få en kvalitets bedömning på dem. Hundarna bor med oss i huset, så valparna växer upp i hemmiljö. Vi har en stor inhängnad trädgård där hundarna får tillbringa mycket tid. Vi tycker även det är viktigt för valparna att få tillbringa mycket tid ute innan de lämnar oss.

Jag jobbar även natt som boendestödjare inom vården på ett gruppboende. Mitt nattjobb gör att jag finns hemma mycket & kan tillbringa den tiden med alla våra hundar.